Parterapi er en tryg og støttende ramme, hvor I kan arbejde sammen om at skabe positive forandringer i jeres forhold. Det giver jer mulighed for at få indsigt i både jer selv og hinanden, så I kan forstå og håndtere konflikter på en konstruktiv måde.


Terapien kan hjælpe med at forebygge problemer, før de bliver for store, og skabe bedre kommunikation og forståelse. Parterapi kan absolut også være hjælpsom når man oplever, at problemerne er blevet meget store. Det kan være, at I oplever manglende tillid, der har været utroskab eller der er problemer med intimiteten.


Hvis I står overfor en skilsmisse, kan parterapi også være en værdifuld hjælp til at sikre, at afslutningen sker på en respektfuld og hensynsfuld måde – både for jer og eventuelle børn.

 

Opstart af forløb

En god måde at begynde parterapi er, at vi starter med en parsamtale, at I efterfølgende hver har en individuel samtale, hvorefter vi fortsætter med parsamtaler. Dette er en god måde til at lære jer at kende, og blive klogere på, hvad det er, I ønsker hjælp til.


Ved den anden fælles samtale samler vi op og skaber i samarbejde et fokus, så vi alle er enige om, i hvilken retning I gerne vil arbejde.


I de første samtaler har vi fokus på hvad der har bragt jer til at søge hjælp og til hvad. Vi vil have fokus på hvornår der er god kontakt og hvornår kontakten bliver brudt. Vi undersøger sammen de mønstre, som kan spænde ben for, at I har en god kontakt med jer selv og hinanden.


Formålet med de individuelle samtaler er, at jeg lærer jer hver især bedre at kende og får indsigt i, hvad I bringer med jer ind i jeres forhold. Vi ser på jeres tidligere erfaringer med tætte relationer og begivenheder, der har formet jer og jeres måder at reagere på i relationer. Dette hjælper mig med at forstå, hvordan disse oplevelser kan påvirke jeres parforhold i dag.

 

Hvor langt er et forløb?

Et forløb i EFT er ikke nødvendigvis langvarigt.

I starten kan det være nyttigt med hyppige samtaler, enten ugentligt eller hver 14. dag, især hvis I står i fastlåste konflikter. Hyppigere samtaler skaber hurtigere fremgang og vækst, da I hurtigt kan mærke, at konflikterne løsner sig.

Dette giver håb og motivation til at fortsætte arbejdet, da I oplever konkrete forbedringer og en bedre forståelse af hinanden.

 

Hvad er det emotionsfokuseret parterapi har fokus på?

I et forløb vil vi typisk arbejde med:


At I får hjælp til at opdage de negative mønstre, som I falder ind i, når I er i konflikt. Mange par kan genkende et mønster, hvor kontakten brydes, når den ene trækker sig mens den anden er opsøgende. Andre reagerer med et mønster, hvor de begge i konflikt er opsøgende på en måde, der optrapper konflikt. Endelig kan nogle par opleve, at de i konflikter begge trækker sig på en opgivende måde. Adfærden eller mønstret kan ændret sig over tid.


I takt med at I bliver mere trygge ved hinanden i parterapien hjælper jeg jer med at åbne op for de dybere følelser og behov, som ligger bag de negative mønstre. Mange gange kan mennesker reagere med vrede eller kritik, fordi de føler sig usikre, bange for at blive afvist, eller føler, at deres partner ikke forstår deres behov. Når vi mennesker udtrykker vores sårbare følelser på en åben og ærlig måde, skaber det mulighed for større forståelse og empati fra partnerens side. I EFT opfordres parret til at udtrykke følelser som frygt, usikkerhed eller længsel efter nærhed, i stedet for blot at reagere med vrede, frustration eller afvisning.


Endelig vil parterapien kunne hjælpe jer med at udvikle nye, mere støttende og åbne måder at reagere på hinandens behov. Når I oplever at kunne udtrykke jeres følelser på en konstruktiv måde, og I hver især mærker, at jeres partner reagerer med empati og forståelse, giver det grundlag for nye erfaringer med at mærke og opleve følelsesmæssig støtte og nærhed. Dette er en central del af EFT, da det handler om at opbygge en ny og mere sikker følelsesmæssig tilknytning mellem jer som partnere.

 

Virker EFT?

EFT (Emotions Fokuseret Terapi) er en af de mest dokumenterede og effektive terapiformer for par. Forskning viser, at EFT har en høj succesrate og kan hjælpe par med at forbedre deres relationer, kommunikere bedre og håndtere konflikter mere konstruktivt.

Studier har vist, at omkring 70-75% af par, der gennemgår EFT, oplever en betydelig forbedring i deres forhold, og omkring 90% ser positive resultater, såsom en tryggere forbundethed og færre konflikter.

EFT er effektiv, fordi den fokuserer på at forstå og ændre hvad det er, der får os til at reagere fremfor kun at fokusere på vores reaktion.

 

Teorier bag EFT

EFT bygger på vigtige teorier, der hjælper os med at forstå, hvordan vi reagerer følelsesmæssigt i relationer. Først og fremmest tilknytningsteorien, som blev udviklet af psykologen John Bowlby. Denne teori understreger, at vi som børn danner bånd til vores forældre eller omsorgspersoner, og disse tidlige relationer påvirker, hvordan vi senere knytter os til vores partner som voksne. Hvis vi føler os trygge og elskede i vores relationer, er vi bedre i stand til at håndtere konflikter og udfordringer.


Derudover baserer EFT sig bl.a. på tanker om mentalisering, udviklingspsykologi, systemteori, mindfulness og teori fra kognitiv terapi.